Hello Exam Aspirants, Here on Notesbag.com we will try to provide you latest quizzes for Banking Reasoning alphabet coding. To attempt the relevant topic to your exam, Just attempt the questions given below.

Q(17)    R(18)    S(19)   T(20)      U(21)       V(22) W(23)   X(24)   Y(25)      Z(26)

  1. LAUGH is written as NCWIJ, How SMILE is written in that code?
    1) FGTHJ
    2) UOKNG
    3) UOKNI
    4) UOKNG
    5) UOKMG

    Answer
    Answer – 2) UOKNG
    Explanation – L(12) – N(14); A(1) – C(3)…………………position is added by 2
  2. ANYWHERE is written in certain code CLAUJCTC ,How COMPUTER is written in that code?
    1) FNOWRTGP
    2) EMONWRGT
    3) EMONWRGT
    4) FMONERGT
    5) EMONWRGP

    Answer
    Answer – 5) EMONWRGP
    Explanation – ANYWHERE –  CLAUJCTC  =>alternatively Position 2 added and subtracted
    A(1) –C(3) ; N(14) – L(12)………………………..
  3. In a certain language BANKING is coded as BNIKNAG. How is  PROBLEM coded in that code?
    1) PELBORM
    2) PRLEBOM
    3) MELBORP
    4) MROBLEP
    5) None

    Answer
    Answer – 1) PELBORM
    Explanation – First and last letters are interchanged and remaining letters are reversed.
  4. In a certain language BOOKS is coded as DDDVL. How is  NOTES coded in that code?
    1) BDMKL
    2) BDNKH
    3) BDNJM
    4) BDNJL
    5) None

    Answer
    Answer – 4) BDNJL
    Explanation – Each position of the letter is × 2….B(2) – D(4);    O(15) – D(30)…………..
  5. DECORATE is written in certain code as ABZLOXQB, How is REASONING coded in that code ?
    1) OBXPLKFKD
    2) OBXPLJFJKD
    3) OBXPLKFKE
    4) None

    Answer
    Answer – 1) OBXPLKFKD 
    Explanation – Position of the letter is subtracted by 3……D(4) – A(1) ;  E(5) – B(2)…………
  6. PARROT is written in certain code as SBQSPU, How SECOND is written in that code?
    1) DFTEOP
    2) DFTPOE
    3) TFPEOP
    4) TFTPOE
    5) None

    Answer
    Answer – 2) DFTPOE 
    Explanation –
    Alphbet 6
  7. RADIUS is written in certain language SUIRAD ,How CIRCLE is written in that code?
    1) ELCRIC
    2) CLERIC
    3) ELCCIR
    4) CLECIR
    5) None

    Answer
    Answer – 3) ELCCIR 
    Explanation – 6 letter is divided into 2 parts—RAD   IUS  => SUIRAD
    1st part is inserted as second part…2nd part is reversed and insertes as 1st part.
  8. TENDER is written in certain language NETRED ,How PLAYER is written in that code?
    1) AEPRLY
    2) ALPYER
    3) PLAREY
    4) APLRYE
    5) None

    Answer
    Answer – 1) AEPRLY 
    Explanation -First and third is interchanged, four and six is interchanged and second and five is interchanged.
  9. AIRTEL is written in certain language LETRIA ,How GOOGLE is written in that code?
    1) ELOGGO
    2) ELGOOG
    3) EOLGOG
    4) GOELGO
    5) None

    Answer
    Answer –  2) ELGOOG
    Explanation – First and sixth letter interchanged,second and fifth letter are interchanged and so on.
  10. CAREFUL is written in certain language QBBFKVE ,How is PROCESS written in that code?
    1) NSODTRD
    2) OSNDDTR
    3) NSODRTD
    4) ONSDTDR
    5) None

    Answer
    Answer –3) NSODRTD
    Explanation – Divided into 3 parts CAR- E- FUL…..2nd part E position increased by 1 ,in 1st and 3rd part second digit is increased by 1 and 1st and 3rd part first and third digit is decreased by 1 and placed diagonally

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here